Committee on Codes of Conduct--Advisory Opinion No. 104
Participation in Court Historical Societies and Learning Centers

Court historical societies have been established in many communities for the purpose of developing,
preserving, and promoting historical information and materials pertaining to a court or circuit and
its judges, attorneys, and notable litigation. In addition, learning centers have been established to
perform educational and outreach functions to educate the public about the role of the federal courts
in American society and to present the history of a court or circuit.

The involvement of judges and court personnel in court history preservation activities funded solely
from court funds does not present ethical concerns under the Codes of Conduct. Often historical
societies and learning centers are operated, however, by nonprofit corporations that raise funds to
finance programs and activities. The society or center may employ staff to conduct its operations and
to engage in fund raising. Their boards of directors and officers may include judges, judicial
employees, and attorneys who practice in the court or circuit. This opinion addresses the ethical
issues that may arise when judges and court personnel are involved in court historical societies or
learning centers that engage in fund raising.

Under Canon 4A(3) and 4B of the Code of Conduct for United States Judges ("Judges' Code"),
judges may participate in nonprofit organizations such as historical societies and learning centers,
subject to certain conditions. Likewise, under Canon 4A of the Code of Conduct for Judicial
Employees ("Employees' Code"), court personnel may participate in nonprofit organizations such
as historical societies and learning centers, subject to restrictions.

The Codes place limitations, however, on how judges and employees may participate in fund-raising
efforts by court historical societies and learning centers. Canon 4C of the Judges' Code sets out the
restrictions for fund raising by judges on behalf of any organization:

A judge may assist nonprofit law-related, civic, charitable, educational, religious, or social
organizations in planning fund-raising activities and may be listed as an officer, director, or trustee.
A judge may solicit funds for such an organization from judges over whom the judge does not
exercise supervisory or appellate authority and from members of the judge's family. Otherwise, a
judge should not personally participate in fund-raising activities, solicit funds for any organization,
or use or permit the use of the prestige of judicial office for that purpose. A judge should not
personally participate in membership solicitation if the solicitation might reasonably be perceived
as coercive or is essentially a fund-raising mechanism.

Other Canons of the Judges' Code indirectly place restrictions on fund raising; for example, under
Canon 2 a judge may not lend the prestige of office to a fund-raising effort (as is repeated in Canon
4C). Canon 2 also prohibits a judge from being involved with a fund-raising effort that would create
an appearance of impropriety. See also Advisory Opinion No. 35 ("Solicitation of Funds for
Nonprofit Organizations, Including Listing of Judges on Solicitation Materials™).

Canon 4B of the Employees' Code states the restrictions on fund raising by court personnel:

A judicial employee may solicit funds in connection with outside activities, subject to the following
limitations:



(1) A judicial employee should not use or permit the use of the prestige of the office in the
solicitation of funds.

(2) A judicial employee should not solicit subordinates to contribute funds to any such activity but
may provide information to them about a general fund-raising campaign. A member of a judge's
personal staff should not solicit any court personnel to contribute funds to any such activity under
circumstances where the staff member's close relationship to the judge could reasonably be construed
to give undue weight to the solicitation.

(3) A judicial employee should not solicit or accept funds from lawyers or other persons likely to
come before the judicial employee or the court or office the judicial employee serves, except as an
incident to a general fund-raising activity.

Other provisions of the Employee's Code place independent restrictions on fund raising by court
personnel. Like the Judges' Code, Canon 2 of the Employees’ Code prohibits involvement with any
fund raising that would raise an appearance of impropriety.

Judges and court personnel may therefore participate in fund raising efforts for court historical
societies and learning centers only to the extent set out above. In light of these limitations, judges and
court personnel should be sensitive to public perception of whether the court itself is engaged in
fund-raising activities on behalf of a court historical society or learning center. Public perception of
the court's involvement with fund-raising activities of a court historical society or learning center is
affected by several factors including: (1) the extent of involvement of judges or court personnel as
the organization's founders, incorporators, members of the governing board, chair, officers, or staff;
(2) the physical location of the program inside the courthouse or in a separate facility; (3) the
identification of the organization as independent of the court in its written materials and fund-raising
activities; (4) the name chosen for the organization; and (5) the location of activities or of permanent
plaques designed to recognize financial contributors to the organization.

The public may reasonably perceive that fund-raising activities conducted by a court historical
society or learning center whose creation, governance, and staffing is dominated by judges or court
employees or whose programs and materials are housed inside the courthouse rather than in a
separate facility are fund-raising activities of the judges and court employees themselves rather than
those of an independent organization. Likewise, the public may reasonably attribute the
organization's fund-raising activities to the court's judges and employees if a reception honoring
financial donors is conducted in the courthouse or a permanent plague recognizing contributors is
placed inside the courthouse. The judge or court employee should assess how the factors listed
above, or any other such factors that surface, affect the permissibility of participating in a court
historical society or learning center or of becoming involved in that organization's fund-raising
activities.
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